LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ruse nu pot folosi loturi mari de obuze de 122 mm și 152 mm care se autodetonează. Două poduri importante pentru trupele ruse au fost aruncate în aer

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ruse nu pot folosi loturi mari de obuze de 122 mm și 152 mm care se autodetonează. Două poduri importante pentru trupele ruse au fost aruncate în aer

Sabotorii nespecificați au efectuat un atac cu dispozitiv exploziv improvizat (IED) asupra unui pod feroviar din Crimeea ocupată.

Primele câștiguri teritoriale ucrainiene, de la începutul contraofensivei. Foto: Nexta TV

UPDATE 06.27 Forțele ucrainene au făcut progrese verificate vizual în vestul regiunii Donețk și vestul regiunii Zaporijia, pe care surse ruse le-au confirmat, dar au încercat să le minimizeze. Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a raportat că forțele ucrainene au avansat cu 300 până la 1.500 de metri în sudul Ucrainei. Malyar și alte surse ucrainene și ruse au raportat că forțele ucrainene au obținut câștiguri la sud de Velyka Novosilka între 10 și 11 iunie, inclusiv eliberarea Makarivka, Neskuchne, Blahodatne, Storojeve și Novodarivka. Unele surse ruse au raportat că luptele sunt în desfășurare în „zona gri” sau zone contestate sau că forțele ucrainene operează în zone pe care forțele ruse nu le-au ocupat pe deplin înainte de atacurile ucrainene în sudul Ucrainei. Sursele ruse se referă probabil la avansurile teritoriale ucrainene prin apărarea rusă ca fiind capturarea „zonelor gri” pentru a minimiza câștigurile ucrainene și a omite raportarea despre forțele ucrainene care trec prin liniile defensive. Forțele ucrainene au eliberat mai multe orașe,

UPDATE 06.14 Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a declarat că forțele ruse își transferă cele mai capabile unități de luptă din direcția Herson în direcțiile Bakhmut și Zaporijia. Malyar a declarat pe 11 iunie că forțele ruse transferă elemente ale Armatei 49 Arme Ăntrunite (Districtul Militar de Sud) și elemente nespecificate ale infanteriei navale și ale forțelor aeriene din direcția Herson în legătură cu distrugerea barajului Hidrocentralei Kakhovka (KHPP). Malyar a menționat că forțele ruse probabil au aruncat în aer barajul KHPP pentru a-și scurta liniile defensive din regiunea Herson, ca parte a răspunsului la începutul contraofensivei ucrainene. Inundațiile în aval de KHPP au drenat lacul de acumulare Kakhovka, ducând la ieșirea din apă a maselor de pământ. Nu este clar cum aceste schimbări de teren vor afecta războiul de manevră în sudul Ucrainei în acest moment.

image

UPDATE 05.48 Forțele ruse au efectuat o serie limitată de lovituri cu drone împotriva zonelor de graniță din estul Ucrainei peste noapte, între 10 și 11 iunie. Oficialii ucraineni au raportat că forțele ucrainene au doborât șase drone rusești Shahed care au vizat zonele de graniță din regiunile Sumy și Harkov peste noapte. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, colonelul Yuriy Ihnat, a remarcat că forțele ruse lucrează pentru a produce rachete balistice de înaltă precizie, cu rază lungă de acțiune și a declarat că stocul Ucrainei de sisteme de apărare aeriană occidentală este în prezent insuficient pentru a înlocui stocul său de sisteme sovietice de apărare aeriană.

UPDATE 05.34 Finanțatorul Wagner Yevgheni Prigojin a caracterizat planul Ministerului rus al Apărării (MOD) de a oficializa formațiunile de voluntari până la 1 iulie ca un atac asupra lui și a forțelor sale. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat pe 10 iunie că toate formațiunile de voluntari trebuie să semneze contracte militare cu Ministerul Apărării al Rusiei până la 1 iulie. Prigojin a susținut în mod defensiv că militarii companiei militare private (PMC) Wagner nu vor semna contracte cu Ministerul Apărării Rusiei în răspunsul său media la anunțul lui Shoigu. Prigojin a continuat să-l critice pe Șoigu și structura Forțelor Armate Ruse și a precizat că Wagner este în întregime subordonat intereselor Rusiei și ale președintelui rus Vladimir Putin. Mențiunea lui Prigojin despre Putin pe post de Comandant-Șef Suprem reflectă îndeaproape limbajul pe care liderul cecen Ramzan Kadyrov l-a folosit în acuzația sa din 9 iunie, că Prigojin este insubordonat față de Putin.

UPDATE 05.20 Unii membri ai comunității de veterani ai Rusiei au indicat că declarația lui Shoigu nu are scopul de a viza gruparea Wagner. Un membru al Comitetului de Apărare al Dumei de Stat a Rusiei (și fost comandant al Armatei 58 Arme Întrunite) Viktor Sobolev a declarat că ordinul lui Șoigu exclude gruparea Wagner. Sobolev este un critic avid al Wagner și a susținut că personalul Wagner este format din mercenari și nu din voluntari. Fostul ofițer rus și ultranaționalist înflăcărat Igor Girkin a susținut ordinul și a afirmat că armatele coezive câștigă războaie mai degrabă decât detașamentele separate sau companiile militare private (PMC-uri). Un blogger afiliat lui Wagner, dimpotrivă (fără temei), a susținut că Wagner nu este un PMC și că un decret secret a legalizat existența Wagner în Rusia.

UPDATE 04.55 Rusia și Ucraina au desfășurat un schimb de prizonieri de război (POW) aproape unul la unu, pe 11 iunie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că Ucraina a returnat Rusiei 94 de prizonieri de război ruși de ranguri nespecificate. Șeful biroului prezidențial ucrainean Andriy Yermak a raportat că Rusia a returnat în Ucraina doi ofițeri ucraineni și 93 de soldați și sergenți.

Foto: Nexta TV via Twitter

Foto: Nexta TV via Twitter

UPDATE 04.27 Forțele ruse au continuat atacuri terestre limitate la sud de Kreminna pe 11 iunie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins operațiunile ofensive rusești în apropiere de Bilohorivka (12 km sud de Kreminna). Un blogger rus a susținut că forțele ruse sunt angajate în lupte grele în apropierea așezării. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au efectuat atacuri la sol fără succes în apropiere de Vesele (30 km sud de Kreminna). Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au tras asupra grupurilor de sabotaj și recunoaștere ucrainene în apropiere de Movchanove, regiunea Harkov (11 km nord-est de Kupyansk) și Torske, regiunea Donețk (14 km vest de Kreminna).

image

UPDATE 04.06 Forțele ucrainene și ruse au continuat atacuri terestre limitate în jurul Bakhmutului pe 11 iunie. Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au atacat lângă Klișchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut) și că unitățile rusești Spetsnaz încearcă să împingă forțele ucrainene din pozițiile de lângă Klișchiivka. Un blogger a susținut că forțele ruse au respins două atacuri ucrainene în direcția Soledar-Bakhmut. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat atacuri la sol eșuate lângă Bohdanivka (5 km nord-vest de Bakhmut). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins un atac la sol rusesc în apropiere de Bila Hora (la 14 km sud-vest de Bakhmut).

image

UPDATE 03.38 Forțele ucrainene au înregistrat câștiguri marginale în apropiere de Avdiivka, deoarece forțele ruse au continuat atacurile terestre limitate asupra liniei orașului Avdiivka-Donețk începând cu 11 iunie. Imaginile geolocalizate arată că forțele ucrainene au făcut progrese marginale la sud de Nevelske (13 km sud-vest de Avdiivka) începând cu 11 iunie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins opt atacuri terestre ucrainene în apropiere de Novobakhmutivka (13 km nord-est de Avdiivka), Krasnohorivka (8 km nord de Avdiivka), Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka) și Marinka (periferia de sud-vest a orașului Donețk). ). O sursă rusă a susținut că forțele ucrainene au efectuat contraatacuri în apropiere de Sieverne (6 km vest de Avdiivka) și Opytne (3 km sud-vest de Avdiivka) pe 10 iunie. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat un atac la sol eșuat lângă Sieverne pe 11 iunie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești în apropiere de Avdiivka și Marinka. Imaginile publicate pe 11 iunie indică faptul că Regimentul 10 de tancuri rus (Corpul 3 de armată, Districtul militar de Vest) continuă să opereze lângă Avdiivka.

image

UPDATE 03.10 Forțele ucrainene au efectuat atacuri la sol în apropiere de granița administrativă a regiunilor Donețk și Zaporijia și au înregistrat câștiguri începând cu 11 iunie. Imaginile geolocalizate publicate pe 11 iunie indică faptul că forțele ucrainene au eliberat Neskuchne (imediat la sud de Velyka Novosilka) și Blahodatne (5 km sud de Velyka Novosilka) pe 10 iunie. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au eliberat Neskuchne și Blahodatne fără luptă și că personalul Formației Tactice Operaționale de Luptă „Kaskad” (o formațiune a Republicii Populare Donețk) s-a retras pentru a evita încercuirea. Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a raportat pe 11 iunie că forțele ucrainene au eliberat Makarivka (7 km sud de Velyka Novosilka) - o așezare mai la sud de pozițiile rusești din Neskuchne și Blahodatne. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse s-au retras din Storojeve (3 km sud de Velyka Novosilka) și că forțele ucrainene au avansat mai departe până la periferia nordică a Urojaine (9 km sud de Velyka Novosilka). Bloggeri ruși au susținut, de asemenea, că forțele ucrainene au stabilit poziții în Levadne (18 km sud-vest de Velyka Novosilka) și au avansat în apropiere de Novodarivka (15 km sud-vest de Velyka Novosilka). Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au distrus un baraj pe râul Mokri Yaly lângă Klyuchove (18 km sud de Velyka Novosilka), cu toate acestea, nu există nicio confirmare vizuală a deteriorării barajului în acest moment. Bloggerul a mai susținut că elemente ale Brigăzii de Infanterie Navală 336 de Gardă (Flota Baltică) au lovit o coloană de luptă ucraineană lângă Klyuchove.

image

UPDATE 02.43 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri la sol limitate în vestul regiunii Zaporijia pe 11 iunie. Un blogger rus a postat imagini în care se presupune că forțele ucrainene au capturat Lobkove (24 km sud-vest de Orikhiv) și Pyatykhatky (23 km sud-vest de Orikhiv). Alți bloggeri ruși au susținut că luptele sunt în desfășurare în Lobkove, care se află în „zona cenușie”. Imaginile geolocalizate publicate pe 11 iunie arată elemente ale Regimentului 429 Independent de Infanterie Motorizată (Divizia 19 Infanterie Motorizată, Armata 58 Arme Întrunite, Districtul militar Sud) care operează lângă Lobkove. Surse ruse au susținut că batalionul voluntari „BARS-3” (parte a brigăzii de asalt „Tsar's Wolves”) operează în direcția Orikhiv. Batalioanele de voluntari din Osetia de Nord „Storm Ossetia” și „Alania” operează alături de Regimentul 429 de infanterie motorizată din vestul regiunii Zaporijia. Elemente ale Regimentului 71 Motorizat de Gardă din Divizia 42 de Infanterie Motorizată (Armata 58 de Arme Întrunite) funcționează probabil și în apropiere de Robotyne (13 km sud de Orkhiv).

UPDATE 02.28 Bloggeri ruși au susținut că ploile abundente de-a lungul frontului din Oblastul Zaporijia ar putea împiedica operațiunile ucrainene. Un blogger rus a susținut că tancurile grele occidentale și vehiculele blindate și tancurile sovietice T-72 vor fi prinse în noroi din cauza ploii, ușurând activitatea forțelor ruse de a lovi echipamentele de luptă ucrainene. Un alt blogger a susținut că forțele ucrainene nu vor avansa probabil după ploile abundente, ceea ce ar oferi timp (un blogger a sugerat aproximativ 48 de ore) forțelor ruse să transfere rezervele în zonele de luptă.

UPDATE 02.02 Periclitarea continuă a centralei nucleare Zaporijjia (ZNPP) de către Rusia a forțat Ucraina să transfere ultimul reactor al ZNPP din modul de oprire la cald, în cel la rece. Inspectoratul de Reglementare Nucleară de Stat din Ucraina a ordonat operatorului ucrainean de energie nucleară Energoatom să transfere reactorul nr. 5, ultimul reactor ZNPP dinn modul de oprire la cald, în oprire la rece pe 9 iunie. Inspectoratul de Reglementare Nucleară de Stat din Ucraina a citat distrugerea barajului hidrocentralei Kakhovka (KHPP), bombardarea continuă de către Rusia a ZNPP și degradarea sistemului de răspuns la urgență al ZNPP ca necesitând închiderea reactorului nr. 5. ISW a raportat anterior asupra personalului ZNPP care transferă reactoare din operațiuni normale în opriri la cald, apoi la rece ca răspuns la acțiunile forțelor ruse care pun în pericol ZNPP.

UPDATE 01.33 Republica Cecenia a format două noi regimente – Akhmat-Rusia și Akhmat-Cecenia – echipate cu vehicule blindate chinezești disponibile comercial. Liderul cecen Ramzan Kadyrov a susținut că ambele regimente se vor desfășura în Ucraina la o dată nespecificată și a notat într-un discurs adresat militarilor că „fie că vrem sau nu acest lucru, toată lumea va trebui să moară în cele din urmă - indiferent dacă sunteți în Ucraina sau la Grozny. Cecenia].” Un blogger rus a susținut că oficialii ceceni au echipat noile regimente cu vehicule blindate chinezești și Radio Rusă Libertya raportat anterior că unitățile Akhmat au primit opt vehicule blindate de infanterie ShaanXi Tiger 4x4 fabricate în China. Forțele cecene au achiziționat probabil aceste vehicule ușoare din China, ceea ce este în concordanță cu rapoartele oficiale ale SUA conform cărora China vinde Rusiei echipamente neletale. Un grup independent rus pentru drepturile omului, concentrat pe represiunile din Caucazul de Nord, a raportat anterior că forțele de securitate cecene recrutează personal prin șantaj, constrângere și amenințări. O instituție independentă rusă a susținut, de asemenea, că regiunea a crescut salariile lunare până la 700.000 de ruble (8.460 USD) pentru oricine a semnat contracte militare cu unitățile cecene.

UPDATE 01.14 Guvernatorul regiunii Pskov, Mihail Vedernikov, a anunțat pe 11 iunie că regiunea va forma unități locale de apărare teritorială pentru a preveni incursiunile. Vedernikov a susținut că miliția locală va învăța din experiența incursiunilor la frontieră făcute de forțele antiguvernamentale ruse din regiunea Belgorod și a susținut că recrutarea în unitățile teritoriale va începe în viitorul apropiat. Vedernikov a adăugat că unitățile teritoriale de apărare vor asista organele de drept în cazul unei posibile urgențe.

UPDATE 00.45 Oficialii ucraineni au raportat că forțele ruse continuă să se lupte cu calitatea producției industriale de apărare a Rusiei și cu moralul scăzut în rândul personalului. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse nu pot folosi loturi mari de obuze de 122 mm și 152 mm nou produse din cauza proiectilelor care se autodetonează. Statul Major ucrainean a mai raportat că șeful Statului Major General rus, generalul de armată Valery Gerasimov, a ordonat comandanților să formeze unități de asalt din personal care au moralul scăzut, dezertează sau sabotează pozițiile rusești. Se pare că personalul rus suferă de un moral scăzut din cauza lipsei unor termene stabilite pentru încheierea perioadei de mobilizare.

UPDATE 00.29 Republica Osetia de Nord-Alania participă la deportarea copiilor ucraineni din regiunea Zaporijia ocupată sub pretextul vacanțelor de vară pentru copiii din Rusia. Şeful Republicii Osetia de Nord-Alania, Serghei Menyaylo, a anunţat pe 11 iunie că 25 de copii ucraineni din raionul Cernihivka ocupat au ajuns la centrul de reabilitare „Tamisk” din Osetia de Nord. Menyaylo a adăugat că Osetia de Nord este patronul raionului Cernihivka și va ajuta districtul să ofere vacanțe de vară Rusiei. Menyaylo a adăugat că 500 de copii din teritoriile ucrainene ocupate vor ajunge în Osetia de Nord pentru vacanțele de vară.

UPDATE 00.17 Forțele ucrainene au efectuat operațiuni de contraofensivă în cel puțin trei zone ale frontului și au realizat câștiguri teritoriale în 10 și 11 iunie. Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a raportat că forțele ucrainene desfășoară operațiuni ofensive în zona Bakhmut, iar surse ruse au raportat atacuri terestre ucrainene continue. pe flancurile nordice și sudice ale orașului Bakhmut. Imaginile geolocalizate și surse rusești au indicat că forțele ucrainene au eliberat mai multe așezări în timpul atacurilor la sol continue la sud, sud-vest și sud-est de Velyka Novosilka în vestul regiunii Donețk. Surse ruse au raportat că forțele ucrainene au continuat să atace la sud-vest de Orikhiv în regiunea Zaporijia, iar forțele ucrainene au înregistrat câștiguri în această zonă.

ȘTIRE INIȚIALĂ Surse ruse au susținut că sabotorii nespecificați au efectuat un atac cu dispozitiv exploziv improvizat (IED) asupra unui pod feroviar din Crimeea ocupată, iar un ofițer ucrainean a susținut că partizanii ucraineni au detonat un pod feroviar în regiunea Zaporijia ocupată pe 11 iunie. Șeful ocupației din Crimeea, Serghei Aksyonov, a declarat că sabotajul a vizat un segment al căii ferate din raionul Kirovskyi din sud-estul Crimeei, iar bloggerii ruși au susținut că indivizi nespecificați au detonat un dispozitiv exploziv pe șinele din fața unui tren de marfă. Aksyonov a remarcat, de asemenea, că explozia a întârziat transportul feroviar cu trei până la patru ore. Un militar ucrainean a raportat că partizanii din Melitopol au plantat un IED pe un pod feroviar din Yakymivka, raionul Melitopol.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat